Dlaczego oleje nierafinowane?

To jak bardzo ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta i aktywność fizyczna w codziennym życiu wiedzą już chyba wszyscy. Regularne treningi pozwalają nam cieszyć się piękną sylwetką i dobrą kondycją. Czy jednak dbamy równie dobrze o nasz organizm od wewnątrz? Czy dostarczamy mu cennych składników, by mógł nadążyć za szybkim tempem współczesnego człowieka?
W dzisiejszym wpisie o tym, dlaczego oleje nierafinowane powinny na stałe zagościć w naszej diecie.

Na samym początku wyjaśnijmy sobie co kryje się pod pojęciem olei nierafinowanych. Są to oleje uzyskiwane metodą tłoczenia na zimno, które nie zostały poddane żadnej obróbce termicznej i chemicznej. W tym procesie nasiona lub pestki roślin oleistych zostają przeciśnięte przez prasę, która tłoczy z nich olej.  Jest on rozlewany do ciemnych szklanych opakowań, które chronią produkt przed działaniem promieni słonecznych.  Naturalny olej jest niefiltrowany, co może powodować odkładanie się na dnie mętnego miąższu, który jest dla nas jednym z  wyznaczników jakości produktu. Ze względu na posiadanie w swoim składzie tylko naturalnych składników, oleje zimno tłoczone mają krótki okres ważności. Co w nich dobrego? Oleje tłoczone na zimno to prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych i substancji aktywnych.  Żeby łatwiej było zrozumieć jak ważną rolę odgrywają, w skrócie opiszemy najważniejsze z nich:
  • WITAMINY
ADEK, czyli witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. To właśnie ich należy się spodziewać w składzie naturalnych olejów. Wielu producentów w opisie swoich produktów chwali się wysoką zwartością witaminy B i C, co niestety mija się z rzeczywistością. O ile surowiec z którego tłoczono olej może być bogaty w te witaminy, to jednak nie znajdą się one w składzie finalnego produktu, ponieważ się w nim nie rozpuszczą. Należy więc z uwagą podchodzić do informacji, które są zamieszczone na etykietach i bazują na niewiedzy lub niedopatrzeniu klientów. Na całe szczęście mamy pozytywną informację, witaminy które znajdziemy w olejach tłoczonych na zimno, czyli A, D, E i K mają nam bardzo dużo do zaoferowania i są łatwo przyswajane przez nasz organizm.
  • NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
NNKT jak sama nazwa wskazuje są nam bardzo potrzebne, wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.  Niestety nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, dlatego tak ważne jest włączenie w dietę produktów zawierających te dobre tłuszcze. Najlepszą proporcję kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 dla mieszkańców naszego kraju  posiada olej rzepakowy nierafinowany i to właśnie on powinien być codziennym składnikiem przygotowywanych potraw.  NNKT możemy również znaleźć w tłustych rybach żyjących w zimnych wodach oceanów oraz owocach morza.
  • STEROLE ROŚLINNE
Ich podstawową rolą w organizmie jest zmniejszanie poziomu złego cholesterolu, co skutkuje poprawą kondycji układu krążenia, zmniejszeniem ryzyka miażdżycy, czy zawału serca . Fitosterole są szczególnie zalecane osobom walczącym z podwyższonym cholesterolem.
  • ANTYOKSYDANTY
Są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników. Antyoksydanty usuwają z komórek uszkodzone cząsteczki i szkodliwe substancje powstałe wskutek działania wolnych rodników. Chronią każdego z nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób. Nie trudno się domyśleć, że takie bogactwo składników znajdziemy wyłącznie w olejach tłoczonych na zimno. Oleje rafinowane kuszą niską ceną i długim terminem przydatności, jednak nie posiadają praktycznie żadnych właściwości odżywczych. Zostały one zniszczone w skomplikowanym i wieloetapowym procesie rafinacji.  Nie będziemy opisywać jak taki proces wygląda, ponieważ nie jest to tematem tego wpisu. Skupiamy swoją uwagę i wiedzę na tym co najlepsze dla naszego zdrowia. Na szczęście oleje rafinowane tracą na popularności. Coraz większa świadomość konsumencka ludzi oraz niższa wartość odżywcza produktów spożywczych (zwłaszcza warzyw i owoców) skutkuje zwróceniem uwagi na alternatywne drogi. Każdy z olejów tłoczonych na zimno marki Milo ma swój niepowtarzalny smak, kolor i aromat wynikający z właściwości poszczególnych nasion i pestek z których są tłoczone. Dzięki temu bogactwu smaków są idealnym dodatkiem do potraw kuchni z całego świata. Każdy znajdzie swój ulubiony olej, który za równo pod względem właściwości zdrowotnych jak i kulinarnych będzie dla nas odpowiedni. Pamiętajcie, z wszystkich olejów zimno tłoczonych tylko olej kokosowy przeznaczony jest do obróbki termicznej. Z użyciem tego oleju możemy spokojnie smażyć, piec i gotować, nie straszne mu wysokie temperatury ponieważ nie traci swoich właściwości odżywczych. Pozostałe oleje są idealnym dodatkiem do potraw spożywanych na zimno. Lista przepisów z użyciem olejów zimno tłoczonych nie ma końca: sałatki, pasty, jogurty, owsianki, placuszki, sosy, dipy itp. Na nasz blog regularnie będziemy dodawać przepisy na zdrowe dania z użyciem olejów, mąk i nasion Milo.

Czym charakteryzują się
owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam
zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki
mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO – gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook
Instagram
0
Koszyk
  • Koszyk jest pusty