Kuloodporna kawa z olejem kokosowym

Olej z miąższu orzechów palmy kokosowej to najbardziej uniwersalny ekologiczny produkt jaki znamy. Niezastąpiony w kuchni, niezbędny w codziennej pielęgnacji ciała. Jeden słoiczek obiecuje wiele i spełnia wszystkie obietnice. Dzięki swoim właściwościom nadaje się do smażenia i pieczenia, może być składnikiem zdrowych koktajlów, czy energetyzującej kawy. Możemy go również wykorzystać w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. W dzisiejszym wpisie dowiecie się dlaczego jest taki wyjątkowy, z czym go łączyć i jak stosować.
Olej kokosowy Milo jest tłoczony na zimno, co pozwala mu na zachowanie wszystkich dobroczynnych właściwości. Nie jest filtrowany, dzięki czemu ma naturalne drobinki zmielonego kokosa, co podnosi jego walory smakowe, zdrowotne i estetyczne.  Naturalny kokosowy aromat dodaje charakteru każdej przygotowanej potrawie.  Ma biały kolor i konsystencję zależną od temperatury, w pokojowej zmienia stan skupienia ze stałego na płynny.

Olej kokosowy tłoczony na zimno to źródło wielu cennych dla naszego zdrowia składników i minerałów, między innymi:
-kwas laurynowy- składnik mleka matki o właściwościach bakteriobójczych i wzmacniających odporność ,
-kwas kaprylowy, znany ze swoich antygrzybicznych właściwości .

Należy pamiętać, że warto wybierać olej nierafinowany, który nie zawiera chemicznych dodatków. Więcej na temat różnicy między olejami tłoczonymi na zimno a rafinowanymi znajdziecie w naszym poprzednim wpisie    Dlaczego oleje nierafinowane?

Dla kogo?
Każdy człowiek dbający o zdrowie i sylwetkę powinien zaopatrzyć się w olej kokosowy.
Jest kaloryczny więc powinniśmy spożywać go z umiarem, z drugiej strony jest również bardzo sycący (dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami) i szybko przetwarzany w energię. Nasze ciało nie ma skłonności do odkładania go w postaci tłuszczu,  dzięki czemu wiele odchudzających się osób włącza go do diety.
Jest również sprzymierzeńcem osób prowadzących aktywny tryb życia. Dodanie go do zdrowych koktajlów, połączenie z pastami,  czy przygotowanie kuloodpornej kawy ( przepis niżej) daje dodatkową energię na cały dzień.

Do smażenia?
Jak żaden z innych! Olej kokosowy, dzięki wysokiej temperaturze dymienia (200°C) to jedyny z olejów zimno tłoczonych, który nadaje się do smażenia i pieczenia. Duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest on powszechnie uważany za najzdrowszy produkt przeznaczony do głębokiego smażenia.  Poddany działaniu wysokiej temperatury nie wydziela szkodliwych dla zdrowia substancji. Podczas obróbki termicznej wypełnia kuchnię pięknym i egzotycznym zapachem. Sprawia, że potrawy nie są suche i mają ciekawszy smak niż podczas przygotowywania na tradycyjnych zamiennikach.
Podczas pieczenia olej kokosowy może z powodzeniem zastąpić masło. Jest składnikiem wielu przepysznych wypieków, takich jak ciasta, omlety, babeczki itp.

Oddajemy w Wasze posiadanie przepis na najbardziej energetyzującą kawę jaką możecie przygotować w domowym zaciszu, bez użycia drogich ekspresów i bez pomocy baristy.

Kuloodporna kawa – energia na dłużej

Ta kawa może mieć właściwości odchudzające, jeżeli zastąpi nam śniadanie podczas którego większość z nas spożywa zbyt duże ilości węglowodanów. Może też być dodatkowym sprzymierzeńcem w walce z brakiem energii, dekoncentracją, czy przemęczeniem.

Do sporządzenia tego wielofunkcyjnego napoju potrzeba Ci zaledwie kilku składników:
-2 porcje espresso
-1-2 łyżki oleju kokosowego Milo
-od 2 do 6 łyżeczek masła klarowanego
-ewentualnie przyprawy: cynamon, kardamon, wanilia
Całość blendujemy lub miksujemy na gładką konsystencję i gotowe! Pewnie zadajecie sobie pytanie czy to w ogóle da się wypić? Oczywiście, ze tak, sami się przekonajcie jaka jest pyszna! Nie bójcie się połączenia tłuszczów z kawą, na pewno już kiedyś spróbowaliście takiej kombinacji, np ze śmietanką. Przygotowanie kuloodpornej kawy nie zajmie Wam więcej niż 5 minut, a efektami będziecie się cieszyć przez długie godziny. To jak szerokie zastosowanie w kuchni ma olej kokosowy będziemy Wam systematycznie prezentować na naszym blogu. Znajdziecie tu również porady, jak go wykorzystać w codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jego naturalność i uniwersalność sprawia, że liczba jego zwolenników na całym świecie wzrasta w bardzo szybkim tempie. Nie ma się co dziwić, wydajność oleju kokosowego jest zaskakująco duża. Jeden słoik 900ml oleju zimnotłoczonego Milo to zapas na cały miesiąc gotowania i pielęgnacji.

Czym charakteryzują się
owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam
zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki
mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO – gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook
Instagram
0
Koszyk
  • Koszyk jest pusty