Bułeczki pełnoziarniste z lnem i czarnuszką

W naszym sklepie posiadamy aż 7 rodzajów mąk. Nie każdy jednak wie co, z czym i jak – dlatego jesteśmy! Podrzucamy wam kilka przepisów na proste dania i przekąski z wykorzystaniem naszych produktów. To od was zależy na jaki smak macie ochotę i w dowolnym przepisie możecie zamienić smak mąki w zależności od upodobania 🙂
Może się skusicie?
Składniki na 10 średniej wielkości bułeczek:
1 szklanka = 250 ml
  • 3 szklanki mąki (2:1 pszenna typ 550 i mąka słonecznikowa MILO)
  • Dodatkowo, 1/2 szklanki mąki (opcjonalnie do uzyskania elastycznego ciasta i formowania bułeczek)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki Milo
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego Milo
  • 4 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
Dodatkowo:
  • rozkłócone jajko do posmarowania bułek
  • nasiona czarnuszki Milo i len do posypania bułek
Przygotowanie:
  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone świeże drożdże, cały cukier oraz 1 łyżkę mąki. Rozczyn dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Rozczyn powinien spienić się i zwiększyć swoją objętość. Do dużej miski dodaj pozostałą mąkę, jajka, sól, wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj składniki łyżką albo mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodaj siemię lniane Milo, nasiona czarnuszki Milo oraz roztopione masło. Ciasto wyrabiaj 3 – 4 minuty, aż do powstania jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto na tym etapie będzie bardzo kleić się, dosyp odrobinę mąki. Finalnie ciasto powinno odchodzić od dłoni.
  3. Ciasto pod przykryciem odstaw na wyrośnięcie, na ok. 90 minut.
  4. Po tym czasie ciasto przełóż na blat lekko podsypany mąką i ponownie wyrób. Ciasto podziel na 8 – 10 równych części. Aby bułeczki były równe, można skorzystać z pomocy wagi i podzielić ciasto na 10 równych części (przed pieczeniem każda bułeczka miała 100 g).
  5. Z ciasta formuj bułeczki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w lekkich odstępach.
  6. Bułki pod przykryciem pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. W kolejnym kroku bułeczki natnij z wierzchu ostrym nożem. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, udekoruj nasionami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
  7. Piecz przez ok. 15 – 18 minut, do momentu, aż bułki przyrumienią się. Studź na kratce.

Czym charakteryzują się
owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam
zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki
mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO – gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook
Instagram
0
Koszyk
  • Koszyk jest pusty