Bułeczki pełnoziarniste z lnem i czarnuszką
W naszym sklepie posiadamy aż 7 rodzajów mąk.
Nie każdy jednak wie co, z czym i jak – dlatego jesteśmy!
Podrzucamy wam kilka przepisów na proste dania i przekąski z wykorzystaniem naszych produktów.
To od was zależy na jaki smak macie ochotę i w dowolnym przepisie możecie zamienić smak mąki w zależności od upodobania 🙂
Może się skusicie?
Może się skusicie?
Składniki na 10 średniej wielkości bułeczek:
1 szklanka = 250 ml
1 szklanka = 250 ml
- 3 szklanki mąki (2:1 pszenna typ 550 i mąka słonecznikowa MILO)
- Dodatkowo, 1/2 szklanki mąki (opcjonalnie do uzyskania elastycznego ciasta i formowania bułeczek)
- 1 szklanka letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka średniej wielkości
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki Milo
- 1 łyżeczka siemienia lnianego Milo
- 4 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
- rozkłócone jajko do posmarowania bułek
- nasiona czarnuszki Milo i len do posypania bułek
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Mleko lekko podgrzej, dodaj pokruszone świeże drożdże, cały cukier oraz 1 łyżkę mąki. Rozczyn dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Rozczyn powinien spienić się i zwiększyć swoją objętość. Do dużej miski dodaj pozostałą mąkę, jajka, sól, wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj składniki łyżką albo mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodaj siemię lniane Milo, nasiona czarnuszki Milo oraz roztopione masło. Ciasto wyrabiaj 3 – 4 minuty, aż do powstania jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto na tym etapie będzie bardzo kleić się, dosyp odrobinę mąki. Finalnie ciasto powinno odchodzić od dłoni.
- Ciasto pod przykryciem odstaw na wyrośnięcie, na ok. 90 minut.
- Po tym czasie ciasto przełóż na blat lekko podsypany mąką i ponownie wyrób. Ciasto podziel na 8 – 10 równych części. Aby bułeczki były równe, można skorzystać z pomocy wagi i podzielić ciasto na 10 równych części (przed pieczeniem każda bułeczka miała 100 g).
- Z ciasta formuj bułeczki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w lekkich odstępach.
- Bułki pod przykryciem pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. W kolejnym kroku bułeczki natnij z wierzchu ostrym nożem. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, udekoruj nasionami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
- Piecz przez ok. 15 – 18 minut, do momentu, aż bułki przyrumienią się. Studź na kratce.
Czym charakteryzują się
owoce i warzywa liofilizowane
Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam
zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki
mineralne i substancje biologicznie czynne.
MILO – gwarancja jakości
Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.