Czarny czosnek-czy lepszy?

Czosnek jest jednym z najbardziej znanych i lubianych warzyw w naszym kraju. Od pokoleń cenimy jego białe „ząbki” za właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Okrągła cebulka kryje w sobie całą listę prozdrowotnych składników, po które chętnie sięgamy w czasie obniżonej odporności, problemów z układem krążenia itp.

Przyjrzyjmy się mu bliżej, co takiego w nim jest i dlaczego czarny jest lepszy?
Jak powstaje czarny czosnek?
Zacznijmy od tego skąd się wziął pomysł na czarny czosnek. Już w starożytności zupełnie przez przypadek odkryto jego cenne właściwości. Ok. 5000 lat temu na terenach dzisiejszej Korei i Japonii, prawdopodobnie przez przypadek zostawiono główkę czosnku w wilgotnym i gorącym środowisku. Następnie ktoś po kilku miesiącach odważył się spróbować to co z niego powstało i tak zaczęła się historia czarnego czosnku. Czarny czosnek jest wynikiem poddania świeżego białego czosnku długotrwałemu procesowi dojrzewania w ściśle określonej temperaturze i wilgotności.  W procesie fermentacji czosnek traci ostry smak, zyskując nowy lekko słodkawy z nutą wędzonej śliwki i moreli. W takiej postaci nie traci też swoich właściwości, wręcz przeciwnie: substancje aktywne i składniki mineralne stają się łatwiej przyswajalne. Co więcej, czarny czosnek zawiera aż 18 różnych aminokwasów z pośród 20 podstawowych, w tym 8 niezbędnych do życia. Ma on aż dziesięciokrotnie więcej właściwości leczniczych niż biały czosnek.

Co niesie ze sobą spożywanie czarnego czosnku?
Właściwości czarnego czosnku nie zostały jeszcze tak dogłębnie poznane, niemniej sądzi się, że ma dużo zalet. Wiele z nich jest tożsamych z tymi, które przypisuje się czosnkowi znanemu nam w tradycyjnej postaci.

Zalety czarnego czosnku:
  • działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie,
  • wzmacnia odporność
  • obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi,
  • wspomaga układ immunologiczny w walce z drobnoustrojami,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • przeciwdziała procesom starzenia,
  • jest źródłem magnezu, wapnia i cynku,
  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci
  • zapobiega nowotworom przełyku i zapalenia błony śluzowej żołądka
  • wykazuje działanie hepatoprotekcyjne – ochrona komórek wątroby

Jak używać go w kuchni?
Czarny czosnek świetnie komponuje się z potrawami kuchni azjatyckiej i amerykańskiej.
Stanowi zdrowy dodatek na kanapkę, do sałatki, potraw mięsnych i zup. Dobrze komponuje się z kolendrą i sezamem. Uzupełnia smak owoców morza i kurczaka. Niektórzy dodają go również do marynat. Jako że czarny czosnek ma nieco kleistą formę, łatwo nim smarować grzanki.

Czym charakteryzują się
owoce i warzywa liofilizowane

Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam
zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki
mineralne i substancje biologicznie czynne.

MILO – gwarancja jakości

Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z zastosowaniem świeżych i wyselekcjonowanych składników.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook
Instagram
0
Koszyk
  • Koszyk jest pusty