Tłuszcze roślinne (oleje, orzechy i nasiona) to produkty, których jemy zdecydowanie za mało na co dzień. A są dla nas bardzo ważne. Już od pierwszych dni rozszerzania diety małym dzieciom powinno podawać się niewielkie ilości olejów tłoczonych na zimno, ze względu na ich walory zdrowotne oraz gęstość odżywczą. Dzięki temu, że dodamy kilka kropel, np. oleju lnianego do zupy krem, koktajlu, czy owsianki zapewniamy dziecku większą dawkę kilokalorii i wartości odżywczych, a o to nam chodzi najbardziej na początku, kiedy dzieci zazwyczaj jedzą bardzo niewielkie ilości. Codzienna łyżeczka oleju dla dzieci dostarczy niezbędnych kwasów omega-3, które będą wspierały rozwój dziecka w każdym wieku. Codzienną dawkę tego oleju polecam dzieciom z zaparciami, podwyższonym cholesterolem, problemami skórnymi, przy zwiększonym stresie związanym z nauką oraz tym, którzy jedzą wybiórczo lub spożywają za mało warzyw. Dzięki pomarańczy olej ma ciekawy smak, może to ułatwić jego podawanie dzieciom. Możliwości jego podania jest wiele, najlepiej znaleźć swój sposób na to, aby wprowadzić go na stałe do naszego żywienia!
Tłuszcz w diecie? Większość rodziców obawia się go. Jednak u młodych rozwijających się organizmów ten składnik diety jest niezbędny. W Oleju dla dzieci Oleowita skład został tak dobrany by dostarczyć zarówno jednonienasyconych jak i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ponieważ niedobór NNKT może źle wpływać na rozwój układu nerwowego w tym mózgu oraz odporności dziecka, czerpanie ich z dobrego źródła staje się bardzo ważne. Co równie istotne dla dzieci, smak oleju jest delikatny bez ostrych nut. Wszyscy rodzice wiedzą, że smak pokarmu to "wartość dodana", wszystko przez to, że dzieci mają więcej kubków smakowych więc są bardziej na niego wrażliwe. Polecam stosowanie Oleju dla dzieci w codziennej diecie małych i dużych.
Olej Milo dla dzieci ma ciekawy smak, co może przekonać nawet najbardziej wybredne dziecięce podniebienia, bo... któż nie lubi pomarańczy? Każdy z olejów, będących w składzie produktu, ma inne właściwości, lecz to, co je łączy w tej jednej butelce to smak, który jest unikatowy na skalę wszystkich olejów jakie dane mi było spróbować w mojej dietetycznej karierze. Kwasy omega-3 zawarte w oleju Milo to w większości kwasy ALA, pochodzące z oleju lnianego, który znany jest z ich dużej zawartości. Badania naukowe wskazują, że kwasy ALA mają zdolność obniżania ryzyka chorób metabolicznych u dzieci w wieku szkolnym.